One moment

Book your tour today: 085-4018272

Advies voor ouders

Wanneer een kind vrijwilligerswerk wil doen in Afrika

Uw kind heeft aangekondigd vrijwilligerswerk in Afrika te willen doen. Voordat uw de ideeën van uw kind teniet wilt doen, neem een moment de tijd om ook naar de voordelen van zo'n buitengewone ervaring te bekijken. Het doen van tijdelijk vrijwilligerswerk in het buitenland kan een veranderingen teweeg brengen voor het leven. Uw kind zal ruimdenkender en onafhankelijker worden en daarbij een de wereld in z'n geheel beter begrijpen. Ouders zouden echter geen ouders zijn door het feit dat men hun kinderen zo veel mogelijk willen beschermen voor slechte ervaringen in het leven. Met dit in het achterhoofd hebben we deze korte praktische lijst samengesteld die u samen met uw kind kunt doorlopen.

1. Luister eerst voordat u advies geeft

Het vooruitzicht dat uw kind naar Afrika wil om daar vrijwilligerswerk te gaan doen heeft u wellicht verrast en overrompeld. Indien u wantrouwend bent laat uw kind eerst vertellen wat ze zelf onderzocht hebben en waarom ze deze ervaring willen opdoen. Dit zal u inzicht geven naar de motieven van uw kind om als vrijwilliger naar Afrika te gaan, maar ook heeft het een beeld in hoeverre uw kind een realistisch beeld heeft van het werk en de ervaring die hen te wachten staat. 

2. Doe uw huiswerk
Of u nu volledig achter het idee staat of niet, het is verstandig om zelf ook op onderzoek uit te gaan. Het aanbod van vrijwilligersprojecten variëren ontzettend in prijs, focus, locatie, periode en mogelijkheden. Wanneer u vergelijkingsmateriaal heeft weet u beter welke projecten en programma's bij uw kind passen. 

Naast praktische en logistieke diensten, zoals haal en brengservice naar het vliegveld, transport van en naar het project, accommodatie, bieden onze projecten een 24/7 ondersteuning voor uw kind gedurende de hele periode dat uw kind in Afrika is of onderweg is naar het project. Door de participatie van uw kind aan het project zal uw kind vriendschappen voor het leven maken met de andere vrijwilligers die aanwezig zijn. Uw kind zal in een veilige omgeving overnachten (o.a. vrijwilligershuis) met een coördinator die in het huis of nabij woont.

Een veel gestelde vraag die we krijgen is waarom een vrijwilliger moet betalen om te werken als vrijwilliger. Een van de meest essentieel reden daarvoor is het feit dat een project inkomsten genereert uit de bijdrage van een vrijwilliger en daardoor het project in stand kan houden. Wij zijn daar transparant over waar de kosten naartoe gaan. Vergelijk dit ook moet eventuele andere vrijwilligersprojecten die niet van African Travels zijn. 
Een laatste maar essentieel onderdeel is om zelf te onderzoeken hoe de politieke situatie van het land waar uw kind naartoe gaat, ervoor staat. Volg het nieuws en verdiep u in de geschiedenis van het land, het klimaat en de regio en schaf een reisgids aan.

3. Bereid een checklist voor

Om er zeker van te zijn dat u niets over het hoofd ziet is het verstandig om een checklijst te maken samen met uw kind. Vergeet vooral niet de volgende onderdelen:

4. Breng een bezoek aan een medische reiskliniek: uw kind heeft hoogstwaarschijnlijk een aantal inentingen nodig voor vertrek naar Afrika. Check eveneens of uw kind malariatabletten moet slikken (eventueel ook voor de rondreis na afloop van het werk). Bedenk dat EBOLA alleen in West Afrika is uitgebroken en er geen gevallen zijn van EBOLA is Oost- of Zuidelijk Afrika. 

5. Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van de veiligheid van een gebied: op de site van het Ministerie van Buitenlandse zaken vindt u de actuele informatie van reisadviezen: http://www.minbuza.nl/reizen-en-landen/. Deze site geeft eveneens goede informatie betreft visa, paspoorten e.a.

6. Verkrijg een visum: voor een aantal landen is het noodzakelijk om voorafgaand aan een langdurig bezoek aan te vragen. Neem vooraf contact op met de ambassade of consulaat in Nederland of België voor advies. Voor een kort verblijf of korte rondreis is een toeristenvisum vaak voldoende en die kun je aan de grens bij aankomst kopen.

7. Reis- en zorgverzekering: het is noodzakelijk om in het bezit te zijn van een reisverzekering en zorgverzekering voordat je naar Afrika afreist. Een zorgverzekering is noodzakelijk voor de mogelijke zorgkosten die je maakt als je onverwachts ernstig ziek wordt. Een reisverzekering dekt je bagage als je die verliest, als je wordt bestolen of als je kosten moet maken omdat een luchtvaartmaatschappij onverwachte wijzigingen of vertragingen heeft.

8. Breng de bank op de hoogte: een bank blokkeert je bankpas bij onverwacht gebruik buiten Europa. Vandaar dat het essentieel is om de bank op de hoogte te brengen dat je naar Afrika gaat. Vaak kun je dit via elektronisch bankieren door middel van een vinkje wijzigen.   

9. Maak een fotokopie van alle belangrijke documenten: het is handig om een kopie te bewaren van alle belangrijke documenten van uw kind. In geval van verlies is het handig om deze documenten te vervangen. Denk aan een kopie paspoort, rijbewijs, creditcards of visum. Maak een scan en e-mail ze naar uzelf en uw kind zodat u de kopieën over en altijd kunt opvragen indien nodig. 

10. Begin met inpakken: doe onderzoek naar het klimaat van de bestemming van uw kind en zorg dat uw kind hiervoor de juiste kleding meeneemt. Indien uw kind speciale medicatie gebruikt is het noodzakelijk om voor de gehele periode in het buitenland hiervoor een voorraad mee te nemen (breng wel een doktersrecept mee indien er grenscontrole plaatsvindt en men wil weten waar de medicatie uit bestaat). 

11. Plan Skype dates in: dankzij de moderne technologie is het makkelijker dan ooit om in contact te zijn met uw kind. Plan een wekelijkste Skype date in zodat u op de hoogte blijft van de activiteiten van uw kind. Het is veel fijner om een verhaal "live" te zien en te horen en het blije gezicht van uw kind te zien, dan via een e-mail of sms bericht. 

12. Plan een bezoek
Misschien had u nog nooit over een bezoek aan Afrika gedacht, maar nu uw kind voor een paar maanden in Afrika zit kan een bezoek aan Afrika als een uitstekende familiereis dienen! Daarbij geeft het uw kind de kans om zijn/haar ervaringen in levendelijven te laten zien. Of plan een bezoek aan het eind van het vrijwilligerswerk zodat u er samen op uit kunt gaan een een prachtige safari of rondreis kunt maken! Daarbij krijgt u door de combinatie van vrijwilligerswerk met reis 10% op de rondreis/safari. 

13. Steun uw kind in tijden van heimwee
Vrijwilligerswerk doen is absoluut niet hetzelfde als een vakantie. De nieuwe omgeving kan ontzettend afwijken van de thuissituatie in Nederland en het kans soms enkele dagen tot weken duren voordat uw kind hieraan gewend is. U moet erop vertrouwen dat uw kind het goed zal hebben en dat uw kind na een paar dagen gewend is. 

Tot slot
Vrijwilligerswerk in het buitenland kan een ontzettend mooie levenservaring zijn. Uw kind zal ruimdenkender en onafhankelijk worden.  
Het belangrijkste voor u als ouder is om een trotse ouder te zijn. Uw kind is volwassen aan het worden en heeft ervoor gekozen om andere te gaan helpen en een verschil te maken. Dankzij u zijn ze geworden wie ze zijn en dankzij u hebben ze nu de drive om deze stap te nemen. Wees hier trots op en vertel uw omgeving dat uw kind de minder bedeelden wil helpen.  

Mocht u over bovenstaande informatie vragen hebben dan kunt u ten alle tijden contact met ons opnemen!