One moment

Book your tour today: 085-4018272

Veelgestelde vragen over vrijwilligerswerk

 1. Waarom moet ik betalen om vrijwilligerswerk te doen?
 2. Welke vaccinaties heb ik nodig?
 3. Welke kleding moet ik dragen?
 4. Word ik in Afrika begeleid en opgevangen?
 5. Hoe selecteren jullie vrijwilligers?
 6. Heb ik een werkvisum nodig?
 7. Kan ik contact opnemen met andere vrijwilligers voorafgaand aan mijn vertrek?
 8. Hoe boek ik mijn vliegticket?
 9. Ik wil nog rondreizen na mijn vrijwilligerswerk, kan dat?
 10. Welke verzekeringen moet ik hebben?
 11. Is het veilig waar ik naartoe ga?

1. Waarom moet ik betalen om vrijwilligerswerk te doen?

Een aantal van onze projecten zijn gratis om aan deel te nemen (muv je vliegticket). Een aantal andere projecten kunnen niet bestaan zonder de inkomsten van vrijwilligers. Dankzij de komst van vrijwilligers kunnen er lokale salarissen worden betaald (donatie 15%), maar ook voor je kost en inwoning moet je een kleine bijdrage doen. Daarnaast maken wij administratie- en bankkosten. Maar nogmaals, onze projecten zijn nooit bedoeld om winst te maken en worden zo laag mogelijk gehouden.  

2. Welke vaccinaties heb ik nodig?

Over het algemeen heb je voor al onze projecten de volgende vaccinaties nodig:

Desalniettemin adviseren we iedereen om vooraf een GGD of Thuisvaccinatie te raadplegen. 

3. Welke kleding moet ik dragen?

Het hangt ontzettend af van het project waar je aan deelneemt. Op Zanzibar zorg je dat je je schouders bedekt en het liefst ook een lange rok of broek draagt. Bij de wildlife projecten is het verstandig lange dunne broeken mee te nemen die vies mogen worden. Neem ook goede wandelschoenen aan omdat je lange dagen in de bush kunt doorbrengen. Neem ook oude t-shirts mee aangezien je soms vlees moet snijden (voer), door struiken loopt en de dieren knuffelt.

4. Word ik in Afrika begeleid en opgevangen?

Ja, al onze projecten halen je op vanaf het vliegveld en zullen je naar je vrijwilligershuis, gastgezin of ander onderkomen brengen. Daar zal je je vrijwilligerscooridinator ontmoeten die gedurende je verblijf 24/7 tot je beschikking staat. Hij/zij zal je alle do en don't vertellen over het land, het project en je op je gemak stellen.

Maar ook kun je dag en nacht African Travels bereiken op ons noodnummer. Is er iets niet naar wens? Wacht daar dan niet mee totdat je weer thuis bent maar laat het ons direct weten zodat we je verblijf zo aangenaam mogelijk kunnen maken! 

5. Hoe selecteren jullie vrijwilligers?

Alle vrijwilligers moeten vooraf een CV en korte motivatiebrief (liefst in het Engels) naar ons sturen en vaak is de minimum leeftijd 18 jaar, soms 23 jaar. Deze CV geven we aan de projectcoörinator zodat hij/zij op de hoogte is van jouw achtergrond en ervaringen. 
Wil je deelnemen aan een sociaal of educatief project? Dan hebben we eveneens een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) van je nodig. We zullen je hier meer informatie voor geven na je aanmelding.

6. Heb ik een werkvisum nodig?

Blijf je korter dan 3 maanden in Zuid-Afrika dan is het niet nodig een speciaal visum aan te vragen. Voor onze projecten in Tanzania heb je echter wel een speciaal werkvisum Class C nodig. Bij aankomst in Tanzania vraag je bij de grens een normaal toeristenvisum aan. Jouw vrijwilligerscoördinator zal daarna samen met jou een speciaal werkvisum aanvragen dat US$200 kost. Voor Zimbabwe heb je geen speciaal werkvisum nodig.

7. Kan ik contact opnemen met andere vrijwilligers voorafgaand aan mijn vertrek?

Omdat we samenwerken met een lokale partner die van over de hele wereld vrijwilligers kan krijgen, is het niet altijd mogelijk om alle contactgegevens op te vragen. Over het algemeen zijn er altijd wel andere vrijwilligers aanwezig maar dat zullen er bijna nooit meer dan 5 zijn.

8. Hoe boek ik mijn vliegticket?

African Travels kan een vliegticket voor je aanschaffen. Met onze ervaring weten we welke routes het voordeligst zijn en welke tijden handig zijn om te vliegen. We berekenen niets extra voor onze vluchten, dat doen we puur uit service. Een offerte van ons kost je niets, je mag ook zelf je ticket kopen.

9. Ik wil nog rondreizen na mijn vrijwilligerswerk, kan dat?

Ja! Wij bieden ontzettend veel leuke groepsrondreizen aan waarbij je met leeftijdsgenoten door 1 of meerdere landen kunt reizen. Overlanding heet dit. Een te gekke manier van reizen met een internationale groep (Australiërs, New Zeelanders, Fransen, Spanjaarden, Belgen etc). En bij ons krijg je 10% korting als je een reis samen met een project boekt. 

10. Welke verzekeringen moet ik hebben?

Als je naar Afrika gaat moet je minimaal een reisverzekering afsluiten. (kan via African Travels). Verder kun je zelf kiezen of je ook een annuleringsverzekering wilt afsluiten of alleen een vliegticketannuleringsverzekering. Raadpleeg je reisverzekering altijd of je gedekt bent als je met wilde dieren gaat werken. Dit kan onder een Adventure & Survival Verzekering vallen. 

11. Is het wel veilig waar ik naartoe ga?

Al onze vrijwilligershuizen en accommodaties zijn veilig om te verblijven. Uiteraard reis je naar een nieuw gebied en dus is het verstandig om goed naar je vrijwilligerscoördinator te luisteren wat je wel en niet kunt doen. Bij vrijwel alle projecten is vervoer tussen je accommodatie en project inbegrepen. Soms woon je op het terrein van het project. Misschien overbodig maar: reis nooit 's nachts; ga niet liften; probeer altijd zelfverzekerd te zijn en doe alsof je weet waar je naartoe gaat (ook al is dit niet altijd het geval); probeer zo min mogelijk de toerist uit te hangen (geen camera's om je nek etc); verberg waardevolle spullen, houd je mobieltje uit het zicht.