Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen voor groepsreizen

  1. Waarom moet ik bij African Travels boeken?
  2. Wat zijn Lokale Kosten?
  3. Garantiefonds
  4. Single reizen / alleenstaand
  5. Wat is het gemiddeld aantal reizigers op een overlandtour?
  6. Moet ik malariapillen slikken?
  7. Hoe ziet een doorsnee dag eruit tijdens een overland reis?
  8. Wie is er verantwoordelijk voor mijn visa?
  9. Wat zit er nog meer bij de Lokale Kosten inbegrepen? 
  10. Wat zijn Optionele (Lokale) Kosten?
  11. Hoeveel zakgeld moet ik meebrengen?
  12. Hoe vaak kan ik e-mailen?
  13. Zal ik een credit card meenemen?
  14. Ik kan niet koken! 
  15. Wat is een Game Drive?
  16. Big 5 / Grote 5
  1. Waarom moet ik bij African Travels boeken?
    African Travels wordt gerund voor twee Afrika kenners en verder hebben we diverse op oproepbasis in dienst. Onze kennis zorgt ervoor dat we de beste reizen geselecteerd hebben voor de voordeligste prijzen. Wij vinden Verantwoord Reizen essentieel. Overlanding (onze groepsreizen) is een zeer milieuvriendelijke manier van reizen.
     
  2. Wat zijn Lokale Kosten?
    (Flexibele) Lokale kosten komen voornamelijk voor bij groepsreizen (overlandreizen). Deze kosten zijn onderdeel van je reis (accommodatie, maaltijden, parken) maar moeten lokaal aan de reisgids betaalt worden. Dit wordt gedaan zodat er geen belasting over betaalt hoeft te worden, hoge bnkkosten worden bespaard. Hierdoor blijft de prijs zo laag mogelijk. Daarnaast ben je ervan verzekerd dat al je geld daadwerkelijk in Afrika wordt besteed en niet in Nederland blijft hangen. Je hoeft dit geld niet cash in hand te hebben als je je hierbij niet veilig voelt. Je kunt eventueel ter plekke met je reisleider het geld opnemen en aan hem/haar geven maar hier zitten helaas wel meer wisselkosten aan verbonden (behalve als je in Zimbabwe geld pint). Je ontvangt een kwitantie van de betaalde Lokale Kosten.
     
  3. Garantiefonds
    African Travels is aangesloten bij het Garantiefonds GGTO, een vergelijkbaar fonds als de SGR maar dan voor kleine reisorganisaties. Verder zijn al onze partner organisaties aangesloten bij de in hun land betreffende internationale verzekeringsmaatschappijen en voldoen ze aan de huidig gestelde eisen van reisorganisaties.
    Wij zijn eveneens aangesloten bij de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR). De VvKR komt op voor de belangen van kleine, vaak specialistische reisorganisaties. Via de VvKR bundelen we onze krachten en delen we onze expertise om zowel voor de reisorganisatie als de consument tot een zo groot mogelijke zekerheid en tevredenheid te komen.
     
  4. Single reizen / alleenstaand
    Meer dan de helft van de reizigers die deelnemen aan een groepsreis zijn alleen reizend en de rest bestaat voornamelijk uit vrienden. Onze groepsreizen zijn dus uitermate geschikt voor single reizigers maar ook stelletjes en vrienden zijn van harte welkom. Vanwege het internationale karakter van onze reizen zal je groep absoluut niet alleen bestaan uit Nederlanders.
     
  5. Wat is het gemiddeld aantal reizigers op een groepsreis?
    Dat varieert van 4 tot max 24 personen. Als je een rondreis/overlandtour van een paar maanden boekt zal je zien dat er ook geregeld mensen op en af stappen die bijvoorbeeld maar een rondreis van 2 weken hebben geboekt. Kortom, wees erop voorbereid dat de samenstelling van de groep kan wijzigen.
     
  6. Moet ik malariapillen slikken?
    Ja, wij adviseren nadrukkelijk om malariapillen te slikken. Het zou erg vervelend zijn als je malaria krijgt waardoor de groep oponthoud krijgt omdat jij ziek wordt. Tegenwoordig zijn er erg veel middelen op de markt die geen bijwerkingen veroorzaken. Kijk voor meer informatie hier.
     
  7. Hoe ziet een doorsnee dag eruit tijdens een overland reis?
    Een doorsnee dag begint meestal rond 7 uur in de ochtend. Het wordt in de tropen rond 6 uur licht. Terwijl de kok van de dag (meestal maak je een rooster en verdeel je de taken) het ontbijt klaarzet pakt de rest van de groep zijn tent in die samen met de bagage onderin de truck worden gelegd. na het ontbijt, meestal met thee en koffie, corn flakes en soms een warm ontbijt met pannenkoeken of eieren, wassen we af en proberen we om 8 uur aan te rijden.
    Natuurlijk zijn er dagen waarop er eerder wordt vertrokken vanwege een spectaculaire game drive of een lange tocht. De afstanden variëren van 100 tot 600 km per dag. Maar je reist nog dagen achtereen lange afstanden en er zijn ook dagen dat je helemaal niet de truck gebruikt zoals op Zanzibar, Lake Malawi, Victoria Falls en Swakopmund. Voor de lunch bezoeken we meestal lokale eethuisjes zodat je de mogelijkheid hebt om alle lokale gerechten te proeven. Als er er geen eetgelegenheden zijn dan lunchen we op of bij de truck. 

    Elke dag is anders, dat is het mooie van overlanding.

    Veel is afhankelijk van de locatie. Je zou een middag kunnen chillen aan Lake Malawi, of je rijdt door het Afrikaanse landschap over een stoffige weg, compleet met hobbels en bobbels terwijl je tevergeefs je boek probeert te lezen. In Afrika gaat ’s avonds om 18 uur de zon onder en 30 minuten later is het donker. We streven er altijd naar om voor donker het kamp op te zetten. Om beurten kook je waardoor je waarschijnlijk 1 keer per week aan de beurt bent. 
    Je verblijft in een tweepersoons koepeltent die simpel op te zetten is. De slaapmatjes zijn comfortabele genoeg om een hele reis op door te brengen. Hoewel overlanding een kampeerreis is krijg je vrijwel overal de mogelijkheid om je overnachting tegen bijbetaling op te waarderen naar een bed, ofwel een dorm of een eigen kamer. 
    Als het donker wordt moet je verder direct lange broeken aantrekken en je onderspuiten met deet om de muggen op afstand te houden. De meeste nachten brengen we door op campings waar over het algemeen altijd warm water aanwezig is, stroom om apparatuur op te laden, kleren te wassen en een koud drankje aan de bar te bestellen. Ondertussen hebben de koks van die dag hun tent opgezet en beginnen ijverig te koken. Vervolgens geniet je rondom het kampvuur van een heerlijk vers bereide maaltijd met producten van de lokale markt. Je kletst met mede passagiers, schrijf in je dagboek, leest een boek bij het licht van de truck of geniet van een prachtige sterrenhemel. Na het opruimen van de tafel en de tanden zijn gepoetst is het tijd om naar bed te gaan en de mooiste dromen te beleven.

    De Trans Afrika en Nijl Expeditie zijn afwijkend van de rest van de overland reizen.
    Deze reizen doorkruisen gebieden waar je geen andere toeristen zult tegenkomen, de wegen slecht zijn, voedsel bevoorrading soms schaars, echte campings nauwelijks aanwezig zijn, communicatie met de buitenwereld amper mogelijk is en visa moeilijk te krijgen zijn. Deze reizen zijn minder voorspellend en het kan gebeuren dat je de truck uit het zand moet graven, er pech is, er van de route wordt afgeweken door plaatselijke omstandigheden. Voor deze reizen is het het beste om nog geen retourvlucht te boeken of in ieder geval een met een flexibele terug datum. Voor deze reis moet je echt flexibel zijn en bereid zijn je handen uit de mouwen te steken. Een ding is zeker, deze reis wordt echt onvergetelijk. Je zal koken op een kampvuur van zelf gesprokkeld hout, je wassen in rivieren of een aantal dagen helemaal niet wassen. We raden aan om vooraf een woordje Swahili, Frans of Arabisch te leren zodat je met de lokale bevolking kunt communiceren en bijvoorbeeld de weg kunt vragen. De meeste deelnemers vinden dit een zeer leuke en uitdagende reis die soms ook best pittig kan zijn.  
     

  8. Wie is er verantwoordelijk voor mijn visa?
    Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen visa. Veel kunnen er aan de grenzen worden aangeschaft die je op dat moment oversteekt. Je reisleider zal je hier altijd ter plaatse bij assisteren maar als je vragen hebt schroom dan niet contact met ons op te nemen. Hier vind je al meer informatie.
     
  9. Wat zit er nog meer bij de Lokale Kosten inbegrepen?
    De lokale kosten vragen we op de eerste dag van de overlandreis contant aan je reisleider te betalen zodat dit altijd voor de actuele koers gewisseld kan worden. Lokale Kosten zijn niet alleen voor eten. Hier wordt het wel voor een deel aan besteed maar daarnaast wordt hiermee de camping betaald, lokale tol kosten, wegenbelastingen en andere kosten. Het wordt beheert door de reisleider.
     
  10. Wat zijn Optionele (Lokale) Kosten?
    Optionele Kosten zijn bedoeld voor activiteiten die je gedurende je rondreis kunt bijboeken. Deze activiteiten zijn nooit verplicht vandaar dat ze niet zijn inbegrepen in de totale reissom. Vaak worden deze in contante US$ lokaal betaald. Soms kun je ze met Travelers Cheques of Credit Card betalen maar reken hier niet op.
     
  11. Hoeveel zakgeld moet ik meebrengen?
    We adviseren reizigers om per dag 25 US$ extra mee te brengen als zakgeld voor bijvoorbeeld water uit flessen (water wordt verzorgd maar is altijd zelf gekookt water), drankjes, souvenirs en alcoholische dranken. Koffie, thee en limonade is altijd inbegrepen in de reissom.
     
  12. Hoe vaak kan ik e-mailen?
    De meeste campings en steden hebben internetfaciliteiten dus meestal kun je iedere dag wel e-mailen en soms is dat eens per week.
     
  13. Zal ik een credit card meenemen?
    We adviseren om twee creditcards mee te nemen voor het geval er een niet meer werkt of wordt opgegeten door een plaatselijke ATM. Wees gewaarschuwd dat sommige banken je kaart blokkeren als ze zien dat ie ver weg wordt gebruikt. Het beste is om vooraf je bank even te bellen en hen te informeren.
     
  14. Ik kan niet koken!
    Geen paniek. Er zijn altijd anderen die willen helpen en we verwachten geen 3 sterren Michelin maaltijden. Wanneer je de hele dag buiten vertoeft smaakt alles aan het einde van de dag heerlijk!
     
  15. Wat is een Game Drive?
    Net als het woord safari komt het woord game drive oorspronkelijk uit de jacht. De dieren werden door de jagers aangeduid als “game” omdat het voor hen een spel was om de dieren te jagen. Een game drive kun je dus omschrijven als een “wildrit”. Een rit waarbij je op zoek gaat naar wilde dieren, vroeger om deze te schieten voor een trofee, tegenwoordig worden er meestal alleen fraaie foto’s geschoten. Een game drive vindt veelal plaats in een open 4WD of gesloten 4WD waarbij het dak open kan. De gids is tevens chauffeur en soms is er ook een “tracker” aanwezig. Een tracker is iemand die veel van sporen weet en die de gids helpt om de dieren te vinden in de vaak uitgestrekte bush. Niet alleen let hij daarbij op de sporen, “tracks”, maar ook op allerlei andere aanwijzingen die op de aanwezigheid van dieren kunnen duiden. Tot slot kijken zowel de gids en de tracker natuurlijk goed rond en staat de gids vaak via een radio in contact met andere gidsen in het gebied. Maar ook jijzelf moet goed opletten want een tracker of gids kan ook niet alles zien.
     
  16. Big 5 / Grote vijf
    Wat wordt er bedoeld met de Big 5, de veelgehoorde safari term? Met de Big 5 worden de olifant, buffel, leeuw, luipaard en (zwarte) neushoorn bedoeld. Ook deze term komt weer uit de jacht en werd gebruikt voor de vijf gevaarlijkste dieren om op te jagen. Tegenwoordig worden deze grote vijf vooral gezocht om hen te fotograferen. Omdat deze vijf dieren in een speciale groep genoemd worden hebben veel toeristen het gevoel dat ze deze ook alle vijf gezien moeten hebben om hun vakantie compleet te maken. Vooral het luipaard en de zwarte neushoorn zijn vaak moeilijk te vinden en ook de leeuw vraagt een dosis geluk. Wees dan ook niet teleurgesteld als het niet lukt alle vijf de dieren te zien tijdens je safari en geniet vooral van alle andere mooie dieren die je vaak veelvuldig kunt bewonderen.