One moment

Book your tour today: 085-4018272

Queen Elizabeth National Park, Oeganda

Ontdek Oeganda met African Travels tijdens een internationale (kleine) kampeer groepsreis of als maatwerkreis met eigen gids/chauffeur. Ook mooi in combinatie met buurland Rwanda! 

Het Nationaal Park Queen Elizabeth is het bekendste (voor toeristen) nationale park van Oeganda. Het ligt in het westen van het land aan het Edwardmeer, het Kazingakanaal en het Georgemeer. Het park is vernoemd naar koningin Elisabeth II en is in 1954 gesticht.

Bekend is de Mweya lodge bij het Kazinga kanaal. Daar komen veel toeristen om de verschillende ijsvogels, waterbokken, nijlpaarden, buffels, olifanten, en leeuwen te zien. Het park is beroemd geworden door de grote variatie aan wilde dieren ondanks dat er veel dieren vermoord zijn tijdens de oorlog tussen Oeganda en Tanzania. Er leven meer dan 90 zoogdiersoorten en meer dan 500 verschillende vogels. De meren in en rondom dit park staan bekend om het vele papyrus. Tevens zijn er enkele mooie kraters waarin zich nu enkele zoutmeren bevinden, waar de flamingo's te vinden zijn.

Tour-Wildlife-Journey-African-Travels_olifant.gif African-Travels-Klassieke-Safari-59-dagen-Kenia-1500-kindje.gif 

Sinds 2006 is het park onder grote druk komen te staan door de instroom van duizenden veedieren. De Basongora, een volk dat bijna al haar grond kwijt is geraakt aan de regering van Oeganda en anderen en tot maart 2006 in het Virungapark van Congo woonde, werd toen uit het Virungapark gezet en trok daarop naar een 300 km² groot gebied in het Nationaal park Queen Elizabeth met hun vee. De Oegandese regering gedoogde dit en probeerde veegronden buiten het park beschikbaar te krijgen. Ondertussen maakten veel andere Oegandese herders misbruik van de situatie en trokken met hun vee het park binnen op zoek naar goede weidegronden. In juli 2007 waren er reeds ongeveer 40.000 stuks vee in het park. Dit heeft de dierenstand van met name de roofdieren (die een bedreiging kunnen vormen voor het vee en daarom vaak worden vergiftigd) enorm onder druk gezet. Veel hyena's en luipaarden zijn sindsdien verdwenen en gevreesd wordt voor het uitsterven van de leeuwen. Ook veel herbivoren als antilopes zijn echter een zeldzame verschijning geworden.

Beste reistijd Queen Elizabeth National Park

Queen Elizabeth National Park is het hele jaar open. De beste tijd is tijden de droge maanden- januari, februari en juni, juli. In de maanden augustus tot december kan het heel erg nat zijn.

Hoe ziet jouw ideale reis er uit?

Wil je meer activiteiten in het programma, een markt of met lokale trein reizen? We nemen het op in het reisprogramma! Ook onze gidsen, reisleiders en lodgemanagers kennen de leuke plekjes tijdens je reis, een bijzonder project dat de moeite is spontaan te bezoeken. 
Liever een klassieke safari? Deze bieden we ook aan, ze zijn nog altijd het populairst.

Wees niet bang dat we je in een lodge laten overnachten met busladingen toeristen voor het buffet. Maar uiterst afgelegen, bijzondere kleinschalige (eco) lodges zijn natuurlijk wel iets prijziger. In onze standaard reizen kiezen we daarom voor de beste prijs-kwaliteit verhouding, niet te massaal, rustieke en fijne accommodaties op een prachtige locatie.

Of je tijdens een game drive achter de massa aan wilt rijden (als er een leeuw gespot wordt kom je dat al gauw via een radio te weten) of lekker de rust wilt opzoeken, heb je zelf in de hand. Overleg continue met je gids!

Neem voor vragen en persoonlijk advies contact met ons op!