One moment

Book your tour today: 085-4018272

De Grote Migratie

Ontdek Tanzania met African Travels tijdens een internationale (kleine) kampeer groepsreis of als maatwerkreis met eigen gids/chauffeur. Ook mooi in combinatie met buurland Oeganda of Kenia

De grote trek (The Great Migration) speelt zich af over een afstand van 3,000 kilometer tussen de Serengeti (Tanzania) en de Masai Mara (Kenia) vlaktes. Het is een constante beweging van 2,5 miljoen dieren die opzoek zijn naar vers grasland.

De migratiekudde bestaat uit 1.7 miljoen gnoes (wildebeest) en verder nog zebra's, Thomson gazellen en elanden. 
De roofdieren zitten deze kudde op de hielen en bestaat uit leeuwen, luipaarden en cheeta's. Maar ook wilde honden, hyena's, jackal's en krokodillen liggen op de loer. De vaste bewoners van dit gebied zijn olifanten, giraffes, zwarte en witte neushoorns, topi, impala, buffels, Grant's gazelle, warthogs, waterbuck, nijlpaarden, hartebeest en andere antilopesoorten.

Hieronder zijn kaartjes aangegeven die enkel als indicatie dienen. De migratie is klimaatafhankelijk en kan dus afwijken van de aangegeven maanden en routes. 

We houden vanzelfsprekend rekening met de accommodaties t.o.v. de migratie. 

Grote Migratie - maart tot mei 

De kuddes verspreiden zich wanneer het regenseizoen aanbreekt en de jongen worden geboren. Rond april zijn ze in het centrale deel van de Serengeti aangekomen. De gnoes bewegen zich in slierten door het landschap richting de westelijke doorgang waar het grasland nu weelderig groeit dankzij de waterstromen van de Mbalageti en de Grumeti rivieren. 

Grote Migratie March-May_MAP.jpg

Grote Migratie - juni tot augustus

Dit zijn de droge koele maanden en de populairste maanden om de migratie te aanschouwen. De kuddes bevinden zich in het westen van het gebied. De beroemde oversteek van de grumeti vindt meestal plaats in het Seronera gebied waar ze de Serengeti verlaten om naar de Masai Mara te verplaatsten. Deze oversteek is meestal een dramatisch schouwspel aangezien niet iedereen het er levend vanaf brengt met alle krokodillen die op de loer liggen.  

Grote Migratie June-August_MAP.jpg

Grote Migratie - september tot oktober

De kuddes zijn in deze maanden te vinden in de goed bewaterde velden van de Masai Mara. Dit zijn meestal de droogste maanden in de Serengeti. De korte regenbuien zullen weldra aanbreken.

Grote Migratie Sep_Oct_MAP.jpg

Grote Migratie - november tot februari

De kuddes voelen aan dat het regenseizoen in de Serengeti eraan komt en zullen nu Oostwaarts bewegen naar de bosrijke kant van het Ngorongoro conservatiegebied. Tegen januari zullen ze zich in de graslanden van de Serengeti bevinden wanneer het hoogseizoen van de jonge zebra's en gnoes aanbreekt. De roofdieren zullen zich op korte afstand bevinden want een sappig jong dier lusten ze wel. Vaak staan de jongen binnen 3 minuten na de geboorte al op hun benen maar ze zijn dan extra kwetsbaar.

Grote Migratie Nov-Feb_MAP.jpg