One moment

Book your tour today: 085-4018272

Een safari in Afrika, wat is dat eigenlijk?

10 oktober 2017

Voor ons is “op safari gaan” gesneden koek, maar voor mensen die nog nooit naar Afrika zijn geweest is het moeilijk om een voorstelling te maken wat daar zo leuk aan is, en wat het eigenlijk is.

In het Swahili betekent safari letterlijk reis. Als de Tanzanianen safari njema tegen elkaar zeggen, dan bedoelen ze gewoon goede reis. Voor ons heeft het echter een wat andere betekenis. Onder safari verstaan wij een meerdaagse tour door één of meer wildparken onder leiding van een gids in een safariauto waarbij meestal overnacht wordt in camps of lodges.

African-Travels-Masai-Mara-Kenia-1500-hot-air-balloon.jpg African-Travels-Masai-Mara-Kenia-1500-leeuw.jpg

Het plan

Het begint allemaal met een plan. Aan de hand van de beschikbare tijd, de samenstelling van het gezelschap en het budget wordt een reisplan opgezet. Een safari van drie dagen kan heel goed, maar noemen wij een korte safari. Twee weken is lang. Meestal zit het daar ergens tussen in. Gezelschappen bestaan vaak uit twee tot 10 personen. Bij meer dan 7 personen is er meer dan één auto nodig.

Een safari voert je vaak door een aantal wildparken. Meestal twee, drie of vier. Alle parken zijn verschillend van grootte en kennen elk hun eigen karakteristieken. Zo is bijvoorbeeld Lake Manyara in een dag ‘te doen’, terwijl je in de Serengeti of Kruger met gemak een week kunt rondzwerven. Nergens ter wereld vind je een hogere concentratie wildparken als in (noord) Tanzania. Samen met de reiziger komen we tot een reisplan.

Een safari met kinderen

Voor kinderen is een safari fantastisch. Wel kan het verstandig zijn om, afhankelijk van hun leeftijd, het programma wat aan te passen. Wij hebben daar ruime ervaring mee.

De safari

In Tanzania en Kenia is het zeer ongebruikelijk, zo niet onmogelijk, om zonder gids te reizen. Je verkeert dus een aantal dagen in zijn gezelschap. Om die reden vinden wij onze gidsen heel belangrijk en investeren wij voortdurend in hun training en opleiding. Een goede gids heeft een uitmuntende kennis van flora en fauna, spreekt goed Engels, is een uitstekende en veilige chauffeur en is sociaal vaardig.

Op de dag dat de safari begint, word je door de gids opgehaald bij de accommodatie of vliegveld. Je maakt kennis met hem en met de auto waarin je een tijdje zal ‘wonen’. Het is een vierwiel-aangedreven Toyota Landcruiser, afhankelijk van het gezelschap, al of niet in een verlengde variant. De auto heeft in Oost Afrika een groot uitsteldak waardoor je staande in de auto gemakkelijk uit het dak kan fotograferen of filmen. In Zuidelijk Afrika worden juist open Landcruisers gebruikt. Er is een koelbox aan boord en je gids heeft altijd gezorgd voor meer dan genoeg water. Veel drinken is belangrijk! Dan ga je op weg…

De wildparken

Je rijdt naar het eerste wildpark. Bij de gate regelt de gids een aantal papieren formaliteiten waaronder de nodige betalingen. De wildparken zijn uniek. We moeten daarbij voor lief nemen dat de door de overheid vastgestelde entreegelden ook hoog zijn. Eenmaal door de gate begint datgene waarvoor je gekomen bent. Je zult je ogen uitkijken.

Dieren van antilope tot zebra

In grote getale zul je allerlei antilopen zien. Zebra’s, gnoes en olifanten. Buffels, nijlpaarden en giraffen. En nog veel meer. Dat je uitgebreid de kans krijgt deze dieren te bekijken en te fotograferen staat wel vast. Een ontmoeting met de koning der dieren, de leeuw, komt minder frequent voor. Maar toch, als het geluk je niet helemaal in de steek laat, zie je dagelijks leeuwen. Afhankelijk van het park waarin je je bevindt. Zeldzamer zijn de luipaard, de cheeta en de neushoorn. Voor het zien van deze dieren is een echt ‘spottersoog’ vereist. Maar dat zul je snel genoeg ontwikkelen! Je gids zal je daarbij helpen. Als je voor het eerst van dichtbij een luipaard in een boom ontdekt, dan is dat een onbeschrijflijke sensatie.

Overnachtingen

Tijdens een safari overnacht je meestal iedere nacht op een andere plek. Bij uitzondering (bij lange safari’s), kunnen dat meerdere dagen op één locatie zijn. Het luxe-niveau stemmen we met elkaar af. Er zijn eenvoudige tented camps, luxueuze tented camps, en lodges waarin luxe alleen de overtreffende trap kent. Het is maar net wat je wilt. Heel leuk is natuurlijk ook om het af te wisselen. Een paar nachtjes basic en avontuurlijk, afgewisseld met een nachtje super chique. Sommige lodges hebben een zwembad. Allen bieden zij heerlijke faciliteiten om te loungen en te chillen. Lezen, staren over de savannen of ‘s avonds lekker wegzakken bij het vuur. Wat de lodges bindt, eenvoudig of luxueus, is de speciale safarisfeer die je nergens anders ter wereld aantreft en die je nooit zult vergeten.

Game drives

Hoe je de volgende dag doorbrengt overleg je met uw gids. Tijdens of na het diner in de lodge zal je elkaar treffen. Sommige mensen vinden het leuk de gids voor het diner aan tafel uit te nodigen. Dat kan, maar hoeft absoluut niet. Als je het prettig vindt om in besloten kring te dineren, is dat prima. De gidsen hebben ook de grootste lol als zij lekker onder elkaar zijn. In alle lodges hebben zij uitstekende gidsenverblijven tot hun beschikking.

Voor een dag in een wildpark worden meestal twee ‘gamedrives’ gepland. Eentje ‘s ochtends en eentje in de middag. De gids zal je vaak proberen te porren om in de ochtend heel vroeg te vertrekken om zodoende zonsopgang (meestal rond 06.15 uur) en de eerste uren van de dag mee te maken. Dit zijn de uren waarop het wild het meest actief is en het licht het mooiste is om te fotograferen. Het beroemde ‘magic light’.

African-Travels-4x4-game-drive-buffelsdrift-zuid-afrika-1500.jpg African-Travels-private-safari-tarangire,-serengeti,-Ngoorngoro-crater-Tanzania-1500-vehicle-4x4-safari.png

Je kunt dan aan het einde van de ochtend terug zijn bij de lodge, waarna je heerlijk kunt lunchen, eventueel wat zwemmen, opfrissen, een tukje doen, of wat je maar prettig vindt. Als de meest intense warmte en het felste licht gedoofd zijn, zo rond 16.00 uur, kun je dan voor een tweede gamedrive op pad gaan. On the road voor nog eens twee uurtjes magic light. En dan is het tijd om afscheid te nemen van de dieren, want in de meeste parken kun je slechts van 06.00 tot 18.00 rijden. Daarna wordt het wild volstrekte rust gegund. Alleen zo blijft dit paradijs op aarde in stand.

Als je de hele dag op pad wilt, of grotere afstanden wilt overbruggen, dan kan dat ook. Iedere lodge levert uitstekende lunch- (of zelfs ontbijt) boxes voor onderweg. En hoewel het vegetarisme in Afrika niet echt wijd verbreid is, wordt ook daar rekening mee gehouden.

De Afrikaanse nacht

 ‘s Nachts zal je heerlijk slapen! Je bent moe van de enerverende dag, de warmte en het off-road rijden. Het in alle lodges fantastische beddengoed, de bescherming van een klamboe en de geluiden van de Afrikaanse nacht zullen je in een heerlijke droom doen weg zakken. En wie weet gaat die droom over het ontbijt dat je de volgende dag te wachten staat. Naast het fameuze full English breakfast is daar altijd het beroemde Tanzaniaanse fruit: mango, papaja, watermeloen en avocado. Niet zelden gaan de gesprekken bij het ontbijt over de dierengeluiden die ‘s nachts gehoord zijn. Waren het leeuwen? Olifanten? Hyena’s? Dat weten we pas als de gidsen de geluiden met gevoel voor theater hebben nagedaan. Another day is about to come….

Zonnen op Zanzibar, uitgerust naar huis

De meeste reizigers komen naar Afrika voor een safari. Terecht. Het is een belevenis om nooit te vergeten. Maar toegegeven… het kan vermoeiend zijn. Daarom sluiten veel van onze gasten die naar Tanzania of Kenia gaan af met een paar dagen aan het strand. Zanzibar biedt in dat geval alles wat een liefhebber van zon en zee kan verlangen. Zo kun je, terwijl je aan de cocktail nipt, nog even nagenieten van de gedachte aan dat ene luipaard in die boom.

Nieuwsgierig?

Neem een kijkje bij onze Tanzania safari's of Keniaanse safari's. Omdat onze prijzen dagkoers afhankelijk zijn is ieder voorstel uniek en afhankelijk van reisseizoenen en wisselkoersen. African Travels werkt nauw samen met twee gespecialiseerde safari's operators die expert zijn in hun gebied en rekening houden met onze wensen zoveel mogelijk bij duurzame en kleinschalige accommodaties te overnachten.
Of neem contact met ons op en vertel ons je wensen. We ontwerpen met veel plezier een passend reisvoorstel!