One moment

Book your tour today: 085-4018272

Wat neem je mee op reis? 

Inpakken is vaak het lastigste onderdeel voordat je op reis/safari gaar naar Afrika. Om je te helpen adviseren we je om stapels te maken van alle vergelijkbare items en alle vergelijkbare objecten met een derde te verminderen. Hoewel je in afgelegen gebieden zult reizen krijg je meerdere keren per week de mogelijkheid om je kleren met de hand of via een wasservice bij de accommodatie te wassen. In de meeste steden en de grotere lodges kun je nieuwe kleding kopen indien nodig. Items die in Afrika schaars zijn zijn zonnebrand, accu's (camera's, telefoons etc) en goede muggenspray. In de meeste safarivoertuigen en grote overland trucks (groepsreizen) kun je je telefoon of camera opladen, maar neem wel een wereldstekker mee en extra verdeelstekkertjes. Indien je twijfelt over een item, neem dan contact met ons op.

Bril/Contactlenzen

We adviseren een extra brillenpaar mee te nemen als je lenzen of een bril draagt. Sommige mensen ondervinden hinder van het stof in Afrika en kunnen daardoor hun lenzen niet dragen. Contactlenzen zijn over het algemeen in Zuid-Afrika makkelijk verkrijgbaar.

Toiletspullen

Toilettas, handdoek, kleine spiegel, scheermes, shampoo (biologisch afbreekbaar), zeep, vochtige doekjes, tandenborstel, tandpasta, crème, zonnebrand, maandverband, tampons. De meeste artikelen zijn onderweg verkrijgbaar.
Op deze website vind je eveneens een handige checklist voor je reisapotheek.

Kleding

Maar al te veel mensen maken de fout veel te veel mee te nemen. Neem makkelijk wasbare kleding mee en vermijdt nylon en andere synthetische stoffen vanwege het warme klimaat. Afrika kan soms echter ook veel kouder zijn dan je verwacht, vooral 's nachts. Neem ten minste een warm item mee (fleece) en poncho als je in het regenseizoen reist. In de maanden mei - augustus kan het 's nachts zeer koud worden en afkoelen tot net boven het vriespunt in het zuidelijke deel van Afrika.

Safarikleding

Je hoeft niet in een klassieke safarioutfit door Afrika te reizen. Desalniettemin zijn er een aantal belangrijke voorschriften. 

  • Draag nooit felle kleuren tijdens een safari of wandelsafari. Felle kleuren kunnen dieren onnodig afschrikken.
  • Neutrale kleuren zijn ideaal zodat je opgaat in het landschap
  • Donkere kleding kan insecten en vliegen aantrekken
  • Neem laagjes mee. Een sjaal of muts/hoed kan in de vroege ochtenduren en late middag fijn zijn tegen de kou. 
  • Dunne katoenen of linnen stoffen zijn verkoelend en zon- en muggen beschermend. 
  • Draag na zonsondergang lange kleding om je tegen muggen en insecten te beschermen.
  • Lange sokken en dichte schoenen zijn verplicht tijdens wandelsafari's
  • Hoed met zonneklep en zonnebril

Suggesties:

Dagrugzak

Al je spullen kun je in je rugzak/koffer opbergen maar we adviseren ook een kleine dag rugzak mee te brengen die je mee kunt nemen op dagexcursies. Probeer zo min mogelijk mee te nemen en houd je aan het maximale gewicht van je luchtvaartmaatschappij (vaak 20kg of minder). Het type bagage zal afhankelijk zijn van de soort reis die je gaat maken maar een backpack of een grote sporttas op wieltjes zijn ideaal voor de groepssafari's. Trolly's raden we af.

Gorilla & chimp trekking

Voor de gorilla / chimpansee / wandelsafari's is het verstandig om goede wandelschoenen met lange dikke sokken mee te nemen. Trek voor wandelingen een lange broek aan zodat je beschermt bent tegen brandnetels, dorens van de struiken of een slangenbeet. Tijdens een gorilla trekking loop je door regenwoud dus neem een regenjas mee en een warme fleece voor de vroege ochtenden. Gidsen zullen je altijd adviseren om onopvallende kleuren te dragen (kaki) zodat je dichter bij de dieren kunt komen. Felle kleuren schrikken de dieren af. Sommige mensen vinden het fijn om tuinhandschoenen of iets vergelijkbaars te dragen zodat ze zich goed kunnen vasthouden aan takken en rotsen. Anderen vinden het prima om vuil te worden en een echte rimboe ervaring op te doen.

Verbod op plastic tasjes

In veel Afrikaanse landen zijn de wegwerp plastic tasjes inmiddels verboden. Ook de See Buy Fly tasjes met je last minute aankopen voor vertrek. De productie, het gebruik of de invoer van plastic zakken, inclusief vuilniszakken en boodschappentassen, is illegaal en daarom kunnen toeristen zware boetes oplopen bij het gebruik / importeren van plastic zakken. Bezoekers worden geadviseerd om geen plastic zakken in hun koffers of in handbagage te verpakken voordat ze naar de volgende landen vliegen: Botswana, Namibië, Tanzania, Kenia, Oeganda en Rwanda. 

4x4 huur

Mensen die met een eigen 4x4 auto op pad gaan adviseren we een stofdichte zak of tas mee te brengen voor je kleding. Ook al is de auto goed vergrendeld, het stof van de Afrikaanse wegen komt overal tussen... 
Gedetailleerde wegenkaarten zijn geen overbodige luxe. Aan te schaffen via Zwerver.

Kampeer groepsreizen

Wees ervan bewust dat je zelf verantwoordelijk bent voor het "laden en lossen" van je bagage. Je reisleider(s) zijn beschikbaar om te helpen maar vaak zijn ook zij druk bezig met tenten opzetten of afbreken. Je eigen medewerking zal dus erg gewaardeerd worden. Bij hotels is dat vaak iets anders. Pak daarom niet teveel in je rugzak en houd vooral een beetje ruimte over voor de terugweg om souvenirs mee te nemen. Probeer daarom maar 15 a 20 kg mee te brengen. Daarbij adviseren we om geen koffers mee te nemen omdat die veel meer ruimte in beslag nemen. Een rugzak of zachte tas met wieltjes heeft de voorkeur. 

Heb je vragen over bovenstaande paklijst, laat het ons weten!