One moment

Book your tour today: 085-4018272

Verantwoord Reizen - Future proof traveling

African Travels is een Social Enterprise en vindt dat je nieuwe culturen en nieuwe plekken mag en kunt ontdekken zolang je respect hebt voor het milieu en de cultuur die je bezoekt. Ons beleid is zo duurzaam mogelijk te ondernemen en dit door te trekken in de gehele bedrijfsvoering.

Community Based Tourism

Dankzij African Travels kunnen wij met onze grootste passie (reizen) ons brood verdienen. Geld verdienen is echter niet ons hoofddoel, maar een middel om onze werkelijke missie te bereiken: het creëren van maatschappelijke impact in Afrika. Wij werken samen met lokaal gevestigde reisorganisaties zodat het geld ook daadwerkelijk Afrika ten goede komt. We proberen daarnaast zoveel mogelijk lodges en hotels te gebruiken die op hun beurt weer lokale scholen en andere sociale instellingen of wildlife conservatie projecten ondersteunen. Dat klinkt misschien erg idealistisch en is het Westen hebben we tegenwoordig het idee dat deze "hulp" overbodig is, maar als je in Afrika rondreist, dan zie je met eigen ogen dat elke lokale steun in welke vorm dan ook heel erg welkom is. 

Hoe kun jij zo verantwoord mogelijk reizen? 

Hieronder geven we je een aantal praktische tips hoe je als reiziger zo duurzaam mogelijk kunt reizen. Heb je nog meer tips? Laat het ons weten en wij voegen ze toe aan de lijst!

Afval

Houd bij het inpakken van je tas rekening mee dat recycling in Afrika nog niet zo ver is doorgevoerd als bij ons. Gooi overtollig plastic dus al thuis weg en neem biologisch afbreekbare producten mee. Als je op reis bent probeer dan zoveel mogelijk je afval te sparen en gooi dit pas weg in een stad of dorp waar het verder afgevoerd kan worden.

Verzorgingsproducten

Omdat je shampoo en zonnebrand in het (grond)water van Afrika terecht komt willen we je adviseren zoveel mogelijk biologisch afbreekbare producten mee te nemen. Je zonnebrand komt in het zwemwater terecht, je shampoo in het grondwater. Bij een natuurvoedingswinkel zijn voldoende alternatieve natuurlijke producten beschikbaar.

Water

Je hebt tijdens het reizen soms het idee dat er voldoende water aanwezig is. Veel Afrikanen zijn echter seizoensafhankelijk van het oppervlaktewater op loopafstand. Ze delen deze beperkte hulpbronnen met vee en wilde dieren. Met dit in het achterhoofd bevorderen we iedereen om zo min mogelijk water te gebruiken (kort douchen) en het gebruikmaken van milieuvriendelijke doucheproducten.

Drinkwater

Steeds meer lodges maken gebruik van gefilterd drinkwater waardoor het kopen van plastic drinkwaterflesjes overbodig wordt. Neem een hervulbare drinkfles mee zodat je die dagelijks kunt vullen. Sommige safari's hebben zelfs een grote watertank aan boord van de safariauto waar je water kunt tappen. Daar waar plastic drinkwaterflesjes nog noodzakelijk zijn wordt het plastic door onze partners gerecycled. 

Winkelen

Waar mogelijk proberen we de lokale economie zoveel mogelijk te steunen. We stimuleren onze klanten om zoveel mogelijk lokaal voedsel te kopen en als je souvenirs wilt aanschaffen, probeer dit dan zoveel mogelijk direct van de ambachtsmensen te kopen. Het kopen van bedreigde producten en/of beschermde flora en fauna willen we ontmoedigen.

Uit eten

Ga zoveel mogelijk uit eten bij lokale restaurants en vermijdt de KFC's, Mcdonalds en andere grote ketens. Het bevorderd de lokale economie. Veel van onze lodges hebben een eigen groentetuin, verser dan vers en duurzaam.

Vuur

Veel Afrikanen zijn afhankelijk van sprokkelhout om op te koken. De groeiende bevolkingsomvang is een enorme zorg. Hoewel barbecues een onderdeel zijn van je Afrika-ervaring proberen alle reisorganisatie zoveel mogelijk gebruik te maken van gasfornuizen om te helpen aan het behoud van de steeds schaarser wordende houtvoorraad.

Normen en waarden

We verwachten dat alle reizigers rekening houden met de lokale gewoonten en gebruiken en hun geloofsovertuigingen. Sommige culturen mogen/willen absoluut niet gefotografeerd te worden, vraag dus altijd toestemming voordat je een foto neemt. Kleding is vaak conservatiever dan in Nederland, houdt hier rekening mee wanneer je zelf op pad gaat. Trek dus geen G-string bikini's aan uit respect voor de lokale culturen. Religieuze overtuigingen en gebeurtenissen moeten altijd worden gerespecteerd. Probeer om je te verplaatsen in de overtuigingen van de mensen die je ontmoet en verrijk hiermee je reiservaring.

Flora en Fauna

Tijdens je reis zul je een aantal fragiele en unieke ecosystemen passeren die vooral respect verdienen. Sommige grote gevaren, zoals het behoud van bedreigde dieren zoals de berggorilla's zijn duidelijk. Minder voor de hand liggende bedreigingen is het behoud van alle habitat omdat ze een groot aantal soorten ondersteunen die minder zichtbaar zijn. Let op waar je loopt, blijf op de gebaande paden en laat alles zo mooi en ongerept zoals je het aantreft.

Curio/souvenirs

Koop je curio nooit van kinderen. Het bemoedigd ze om niet naar school te gaan. Vraag je gids/reisleiding naar de meest duurzame locatie om je souvenirs in te kopen. Meestal staat het duidelijk aangegeven wanneer het lokale projecten ondersteunt of waar de opbrengst naar toe gaat. 

Airco en electra

Bedenk goed of de airco - indien aanwezig - echt noodzakelijk is en bespaar op die manier op elektriciteit of brandstof van de generator. De meeste lodges die we opnemen in onze reizen hebben zonne-energie. 

Dierenactiviteiten

Olifantenritjes of wandelen met leeuwen? Sla deze activiteiten over en kies voor een excursie waar je ze in hun natuurlijke habitat ziet. Een bezoek aan Sheldrick Elephant Orphanage is anders. Hier ondersteun je met je bezoek het project. Ze laten per dag toeristen 1 uur toe, de rest van de dag krijgen de beestjes rust. 

Plastic Tasjes

Afrika is strenger dan Europa. Het gros van onze bestemmingen verbiedt plastic tasjes. Je kunt ze niet meer kopen, je mag ze niet meebrengen vanuit Nederland.

Compenseer je vliegticket!

Om een klein beetje bij te dragen aan een betere wereld wil African Travels je graag wijzen op de mogelijkheid om groener te reizen. Voor iedere boeking plant African Travels sowieso een boom via Trees4All, ter compendatie van je CO2 afdruk.

Boek een Non-Stop vlucht

Boek een non-stop vlucht in plaats van de goedkoopste vlucht waarbij je minimaal 3 keer moet overstappen. Vliegtuigen produceren een aanzienlijk percentage van hun totale emissies tijdens het opstijgen en landen, dus non-stop vluchten zijn meer verantwoord. 

Digitale boardng pass

Al onze maatwerkreizen ontvangen toegang tot onze reisapp. Hierdoor wordt het printen van je reisschema overbodig. Ook het printen van je boarding pass is overbodig. Zo bespaar je onnodige inkt en papier.

GreenSeat

Groener reizen kan met GreenSeat. Groen reizen, reizen zonder negatieve gevolgen voor het klimaat. Je gaat op vakantie voor de beleving, het avontuur, om nieuwe mensen te leren kennen of voor je welverdiende rust. Dat die reis ook negatieve gevolgen heeft voor het klimaat, daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Gelukkig zijn er allerlei ontwikkelingen op het gebied van duurzame vervoersmiddelen, maar het zal nog jaren duren voordat ze uitontwikkeld zijn. Om nu al groener te reizen moeten we dus iets anders doen. Via greenseat kan dat. Simpel; door eerst te kijken welke opties je hebt om te kiezen voor een groener vervoersmiddel (lopen naar new york is geen optie, met de trein naar parijs wel!) en daarna de rest op te ruimen door middel van het compenseren van de CO2-uitstoot. Door de CO2-uitstoot van jouw reis te compenseren maakt je duurzame energie voor huishoudens in ontwikkelingslanden mogelijk! Reken via de handige tool van Greenseat je compensatie uit.

"Take nothing but pictures. Leave nothing but footprints. Kill nothing but time"